Gemeente Eersel vervangt haar straatverlichting

De gemeente Eersel vervangt dit jaar meer dan 25% van haar straatverlichting. De oude oranjekleurige SOX verlichting wordt vervangen door witte LED verlichting.

Het gebruik van LED straatverlichting is al enkele jaren in opmars. Het lagere energiegebruik en de lange levensduur van de lampen is voor veel gemeenten een reden om over te stappen. Daarnaast zorgt de witte lichtkleur voor een betere zichtbaarheid.

Nog niet alle SOX verlichting wordt vervangen. Op plaatsen waar binnen 10 tot 15 jaar een herinrichting wordt verwacht, waarbij de straatverlichting moet voldoen aan het Beeldkwaliteitsplan, blijven de SOX lantaarnpalen nog staan. De gemeente vindt het niet duurzaam deze verlichting te vervangen met de wetenschap dat ze over 10 jaar wederom vervangen moeten worden.

Naast een lager energieverbruik en lagere onderhoudskosten kent LED verlichting meer voordelen. Het toepassen van LED verlichting is duurzaam. Niet alleen omdat het energiegebruik wordt verlaagd, ook omdat er minder uitval van lampen is. Dat scheelt CO2 uitstoot voor de ritjes van de onderhoudsdienst.

Door het aanbrengen van de LED verlichting verandert het straatbeeld. Dit zal even wennen zijn. Het oude vertrouwde oranje licht veranderd in wit licht. Het witte licht vergroot echter de zichtbaarheid van personen en obstakels op straat en kleuren zijn beter waarneembaar. Daarnaast zijn de lichtbundels scherper, zodat er minder strooilicht is en alleen die plaatsen worden verlicht die verlicht moeten worden. Dit vermindert de lichtvervuiling, wat goed is voor de flora en fauna.

Waar nu een oranje lamp na 23:00 uur wordt uitgeschakeld, blijft straks ’s nachts de verlichting branden. De straat blijft daardoor beter verlicht. Wel worden alle LED lampen na 23:00 uur gedimd. Na 23:00 uur is er weinig verkeer op straat, zodat minder verlichting nodig is. Dit dimmen gebeurt nu ook al op veel plaatsen in de gemeente.

De meeste lichtmasten worden niet vervangen. Hiervoor is de conditie van alle lichtmasten in de gebieden met SOX verlichting beoordeeld.

Collega Iwan van Boxtel zorgde voor de voorbereiding en zal straks toezien op een tijdige en correcte realisatie door de aannemer

verder lezen

Heumen gaat naar duurzame verlichting

De gemeenteraad van de gemeente Heumen heeft gekozen voor de ‘ombouw naar duurzame verlichting in 10 jaar’.

Uitgangspunten bij deze keuze zijn onder andere; veiligheid, energieverbruik, duurzaamheid, goed functioneren en kostenefficiëntie. Eind 2016 is daar een eerste vervangingsplan voor uitgevoerd op onder andere de Groesbeekseweg, Broeksingel en Molensingel in Malden.

Voor 2017 is hiervoor weer een vervangingsplan opgesteld, dat vanaf maandag 16 oktober tot ongeveer vrijdag 3 november uitgevoerd gaat worden.

In dit vervangingsplan worden de constructies vervangen door duurzame dimbare led-constructies en wanneer nodig ook de lichtmasten. Als dat niet zo is worden deze in een volgend schilderplan opgenomen. Waar mogelijk worden nog goede afkomende constructies met een ledlamp hergebruikt op andere locaties.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij Iwan van Boxtel

verder lezen

Uitbreiding beheerteam met Ursula Zegers

Wij zijn blij met Ursula als versterking van ons beheerteam.

Ursula had door een reorganisatie bij haar vorige werkgever, al sinds 2014 geen werk meer. Haar ervaring in een technische service organisatie en haar plezier in het omgaan met mensen was de ideale combinatie om bij een mensenbedrijf als Nobralux te solliciteren. “Een baan op mijn lijf geschreven”, zoals ze zelf vol enthousiasme zegt.

Ursula is vanaf 1 oktober een welkome aanvulling bij ons beheerteam. Door het steeds groeiende aantal objecten in beheer (inmiddels ruim 375.000 stuks) was uitbreiding hard nodig. Ursula zal samen met haar collega’s zorgen voor een goed functionerende openbare verlichting.

verder lezen

Veilig Venray

Gemeente Venray heeft de installatieverantwoordelijkheid in de gemeentelijke organisatie geïmplementeerd.

Nobralux heeft samen met de gemeente het IV-procedurehandboek opgesteld. Het handboek bestaat uit 2 delen (deel 1: beleidsintentie en deel 2 IV-organisatie en processen). De gemeentesecretaris heeft de IV-er van de gemeente schriftelijk aangewezen. Hij is nu gestart met de IV-bedrijfsvoering, voor:

  • Openbare Verlichting, reclameborden en gladheidsmeetsysteem
  • Gebouwen, m.u.v. gemeentehuis en parkeergarage
  • VRI, Parkeren, centrumafsluiting, afvalcontainers en fontein
  • Pomp- en Rioolgemalen
  • Markt-, Evenement- en Walstroomkasten
  • Elektrische arbeidsmiddelen

Nobralux staat voor hem klaar, om hem bij te staan, bij vragen en praktische ondersteuning.

Wilt u ook uw gemeente veiliger maken? Neem dan contact op met Eric Vos.

verder lezen

Winnaars fotowedstrijd

Gerard van Hal winnaar fotowedstrijd.
Op 27 september zijn de winnaars van de Nobralux fotowedstrijd bekend gemaakt. Uit de bijna 100 inzendingen zijn de volgende winnaars gekozen:

  • Categorie zakelijke relaties: Gerard van Hal (gemeente Zeist);
  • Categorie particulieren: Gert van Zanten
  • De meest ludieke foto: Dennis Rabe (gemeente Raalte)

Gerard behoorde met maar liefst drie foto’s tot de genomineerden!
Bekijk hier de resultaten van alle winnaars en genomineerden.

Wij bedanken iedereen die met zijn/haar inzendingen deze wedstrijd tot een succes maakten.

verder lezen