Projecten uitgelicht

Verlichting sportcentrum Den Donk in Oisterwijk

In samenwerking met Urban Jazz en onze opdrachtgever gemeente Oisterwijk heeft Studio.nlx van Nobralux het verlichtingsplan voor Sportcentrum Den Donk van A to Z verzorgd. Het plan is gemaakt door Ruben Fernandes. Vaak is een ideeschets en een overleg voldoende voor ons om een verlichtingsplan te maken.

Bent u in uw gemeente ook van plan om zo’n mooie locatie te verlichten? Dan sparren wij graag met u en de architect om er een mooie en veilige omgeving van te maken.

mooi
verder lezen

Verlichting van de Dokbrug in Vlissingen

Onze Studio.NLX lichtontwerper Ruben Fernandes heeft voor de gemeente Vlissingen het lichtontwerp gemaakt voor de Dokbrug in Vlissingen. De nieuwe Dokbrug is in 2020/2021 in opdracht van Gemeente Vlissingen gebouwd door Maas b.v., naar een ontwerp van buro MA.AN en ingenieursbureau Iv-Infra. In samenwerking met Jesse Fokkink van bureau MA.AN heeft Ruben het ontwerp gemaakt. Het was een interessante uitdaging om dit kunstwerk mooi en functioneel te verlichten. Het is resultaat is geweldig. De gemeente is heel blij met het ontwerp en het resultaat. Wij zijn er ook trots op en trots op Ruben. Studio.NLX van Nobralux is gespecialiseerd in het verlichten van kunstwerken en andere projecten die extra aandacht en creativiteit vergen.

mooi
verder lezen

Overige projecten

weergave

Nieuwe verlichting stationsplein in Assen

Het stationsgebied in de gemeente Assen heeft nieuwe verlichting. Het project is ontworpen door Ronald Gijzel van Studio.nlx, de ontwerpstudio van Nobralux. Op de beelden is goed te zien hoe openbare verlichting naast veiligheid ook sfeerbepalend kan zijn; een bewegend lichtspel dat inspeelt op de stationsdynamiek. De materialen zijn van industrielicht en Dynniq heeft het project uitgevoerd.

Klik hier voor voor spectaculaire dronebeelden van het project.

mooi
verder lezen

Veiligheidsprocessen vormgeven voor gemeente Utrecht

Nobralux werkt in opdracht van gemeente Utrecht aan het opstellen van veiligheidsprocessen voor de dienst Stadsbedrijven aangaande elektrotechniek. Het doel is dat medewerkers continu veilig kunnen werken aan alle elektrische installaties die de gemeente rijk is.

Eric Vos, adviseur en installatieverantwoordelijke bij Nobralux, is verantwoordelijk voor dit project en is wekelijks twee tot drie dagen werkzaam voor de gemeente. Normaal gesproken op locatie, maar in de huidige situatie tijdelijk op afstand. In het verleden heeft Nobralux al een aantal kleinere projecten mogen verzorgen voor gemeente Utrecht.

Eric: “In september 2018 ben ik gestart met het ondersteunen van de gemeente, als installatieverantwoordelijke en het ontwikkelen van veiligheidsprocessen in het kader van elektrotechniek, op basis van eerder door de gemeente opgezette werkprocessen. Op dit moment leg ik de laatste hand aan een Veiligheidshandboek Installatieverantwoordelijkheid alsook het inrichten van de IV-organisatie op de werkvloer. In het handboek staan alle processen gedetailleerd beschreven. Parallel daaraan loopt het implementeren van de processen die in het handboek beschreven staan en het bieden van ondersteuning al naar gelang de behoefte. Ik vind het erg leuk om voor de gemeente Utrecht strikte veiligheidsprocessen op te stellen voor de dienst Stadsbedrijven. Mijn achtergrond in de elektrotechniek komt goed van pas. Ik heb hier inmiddels veel kennis van en ervaring mee. Gemeente Utrecht telt zo’n 650 panden, 80.000 lichtmasten, 240 verkeersregelinstallaties, 8 bruggen en 1 tunnel. Er komt erg veel bij kijken om de veiligheid in zijn totaliteit te kunnen borgen. Naast dat het erg waardevol is, is het wettelijk verplicht.” aldus Eric.

Veiligheid waarborgen
Wanneer lichtmasten en andere installaties worden geplaatst, is het van groot belang dat ook de veiligheid op gebied van elektrotechniek wordt gewaarborgd. Een defect kan immers grote gevolgen hebben. Nobralux ontzorgt gemeenten door alle elektrotechnische aspecten te onderzoeken. Wij brengen onder meer adviezen uit bij het maken van bestekken, lichtontwerpen en tekeningen om te zorgen dat wordt voldaan aan de geldende elektrotechnische eisen en normen.

Wat kan Nobralux voor u betekenen?
Impact realiseren met veiligheidsprocessen in het kader van elektrotechniek vraagt om een oplossingsgerichte mindset en de aanwezigheid van draagvlak binnen een organisatie. Wilt u meer weten over onze diensten aangaande installatieverantwoordelijkheid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u er graag meer over!

veilig
verder lezen

Duurzaam Etten-Leur

De gemeente Etten-Leur gaat experimenteren met duurzame en innovatieve straatverlichting om de CO2-uitstoot te verlagen. Het gaat om een proef van het Europese Smart Light Concepts project, ook wel SLIC genoemd.

Lees hier het artikel uit Installicht.

Meer informatie?  Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

duurzaam
verder lezen

Lichtontwerp Westerbork: subtiel en passend bij de omgeving

Westerbork, geliefd bij menig fietsliefhebber. Rustig in de winter, aangenaam en sfeervol in de zomer. Lichtontwerper Ronald Gijzel (Nobralux) maakte voor de gemeente Midden-Drenthe een bijpassend lichtontwerp voor dit rustieke dorp.

Bekijk hier de beelden.

‘Wat direct opviel, is dat de huidige verlichting vrij kil is’, steekt Gijzel van wal. ‘Een sterk contrast met de gezellig cafeetjes en restaurantjes die het dorp telt. Het licht mocht wat mij betreft sprekender, niet te schreeuwerig, maar juist subtiel.’ Deze visie sloot goed aan bij het inrichtingsplan van Buro Hollema. Ook de gemeente, inwoners en ondernemers konden zich erin vinden.

Bomenlaan
Uniek aan het dorp is zijn prachtige bomenlaan. ‘Het zonlicht dat hier overdag door de bomen valt, creëert spannende schaduwpatronen op het wegdek.’ Gijzel koos ervoor om dit lichtbeeld in omgekeerde vorm terug te laten keren. ‘Hierdoor wordt de relatie met het omliggende landschap versterkt en de identiteit als groene gemeente benadrukt. Daarnaast sluit dit spel van licht en donker goed aan bij de gezellige sfeer die het centrum ’s avonds ademt.’

Schaduwpatronen
Waar de bomenrij in het landschap redelijk volledig is, is deze in het centrum wat meer versnipperd. Ook dit is in het lichtbeeld teruggebracht door de armaturen onder de bomen te voorzien van schaduwpatronen. ‘Zo heb ik de relatie tussen het lichtbeeld, de open plekken en de bomen op deze route geprobeerd te benadrukken.’ Om de schaduwpatronen te creëren, ontwikkelde Gijzel in samenwerking met Mikana een maatwerkoptiek. ‘De ledjes van elk armatuur zijn onder verschillende hoeken geplaatst en voorzien van de juiste optieken, waardoor smalle lichtbundels ontstaan.’

Mast- en armatuurkeuze
Voor de armaturen zocht hij naar een karakteristiek model met een enigszins moderne uitstraling. Wat betreft mastkeuze ging Gijzel voor masten met vorkuithouder, een subtiele verwijzing naar Westerbork als fietsdorp. Op het evenementenplein zijn masten gesitueerd met elegante uithouders van mastfabrikant PMF. Qua kleurtemperatuur kwam de keuze uit op 2100 Kelvin; een warme, aangename kleur die de gemoedelijke sfeer versterkt. Door tot slot Eclatec spots op de masten te plaatsen, worden de bomen kruimelsgewijs verlicht. Een mooi theatraal effect, dat het Westerborkse plaatje compleet maakt.

Meer informatie? Ronald Gijzel kan ook uw openbare ruimte aantrekkelijker maken.

mooi
verder lezen

Kloosterveen in duurzame ledverlichting

In de wijk Kloosterveen (gemeente Assen) is de straatverlichting sinds kort voorzien van led. Deze duurzame oplossing levert een besparing op van ruim 60.000 kWh per jaar.

De oude verlichting was zeer divers, met verschillende lichtkleuren. De nieuwe witte verlichting biedt de bewoners en weggebruikers een goede kleurherkenning. Dit draagt positief bij aan de veiligheidsgevoelens van de bewoners.

In totaal zijn 450 armaturen van Modernista geplaatst. Eén type armatuur (met verschillende optieken) zorgt voor een mooier en eenduidig straatbeeld.

Nobralux heeft, in opdracht van de gemeente Assen, de voorbereiding, directievoering en het toezicht verzorgd.

Informatie: Yurdagul Simsek

duurzaam mooi
verder lezen

Uniek en duurzaam licht in centrumplan Vlijmen

Maak een bijzonder en haalbaar verlichtingsontwerp voor het centrumplan van Vlijmen. Deze opdracht legde de gemeente Heusden bij Nobralux neer. Ronald Gijzel nam de uitdaging aan. Het resultaat: een samenhangend lichtontwerp dat naadloos aansluit bij de sfeer en identiteit van het dorp.

Kijk hier voor een fotopresentatie

‘Een dorpse uitstraling, enigszins gemoedelijk en gezellig, waarbij het winkelend publiek zich op zijn gemak voelt. Dat is wat ik bij dit plan voor ogen had’, steekt Ronald Gijzel van wal. Dit uitgangspunt is goed terug te zien in zijn ontwerp. Zo heeft hij onder meer de verlichting aan de maat en schaal van de winkelplint aangepast en de bomen op de route naar de kerk op subtiele wijze verlicht. Ook de verbijzondering van de natuursteenstroken door middel van dynamische verlichting versterkt die typische Brabantse sfeer.

‘Belangrijk vond ik ook de samenhang tussen de twee pleinen’, vervolgt Gijzel zijn verhaal. Op het centrale plein is gekozen voor op maat gemaakte masten met een hoogte van 10 meter voorzien van spots, en 4 meter paaltop masten langs de plint. Hetzelfde type hoge masten zien we terug in het plein dat in verbinding staat met het van Greunsvenpark. Echter eromheen staan vanwege de inpassing 6 meter masten met een uithouder.

‘Door de Eclatec spots op de hoge masten uit te voeren met verschillende optieken (straat- en spotoptieken) is op het centrale plein een mooi lichtbeeld gecreëerd. Bovendien zijn deze spots net als de overige Philips armaturen voorbereid op de toekomstige mogelijkheden van smart lighting.’

Samenhang zien we ook terug in de keuze voor de verlichtingsmaterialen. ‘Vanwege de beheeraspecten zijn alle masten in samenspraak met Henny Klerx van de gemeente Heusden uitgevoerd in aluminium met houtprint. Het bedrijf Hydroextrusions uit het nabijgelegen Drunen heeft de masten geproduceerd. Naast deze lokale productie zijn de masten cradle to cradle gecertificeerd en CO2-neutraal aangeleverd.’

Naast het lichtontwerp heeft Nobralux in samenspraak met de gemeente ook het ontwerp van de ondergrondse marktvoorzieningen gemaakt en het gehele plan aanbesteed. Aannemer Gebr. Van der Steen heeft alles daadwerkelijk gerealiseerd. ‘Mede door een goede begeleiding van de gemeente is er een mooi plan gerealiseerd waar de inwoners van Vlijmen erg tevreden over zijn.’

 

Ronald Gijzel kan u nog meer vertellen over hoe een openbare mooier gemaakt kan worden.

duurzaam mooi
verder lezen

Minder en zuinigere straatverlichting in Neerkant

Met de opening van het goed verlichte fietspad tussen Neerkant en Liessel is een twee jaar durend project afgesloten. Een project waarin Neerkant zelf aan de slag ging met de straatverlichting. Het levert een besparing van 66% op het energiegebruik.

Tijdens een raadsvergadering in 2015 stond het verlichtingsbeleid voor heel de gemeente Deurne op de agenda. De bedoeling is om de openbare straatverlichting te minderen (met name in het buitengebied) en de overige lampen te vervangen door led-verlichting die duurzaam en energiezuinig is. Ad Cosijn, voorzitter van Leefbaar en Vitaal Neerkant (LVN), opperde om met vrijwilligers zelf een verlichtingsplan te maken voor Neerkant.
Cosijn: “Zelf het voortouw nemen heeft veel voordelen. We konden zelf aangeven waar een lantaarnpaal weg kon of één extra geplaatst zou moeten worden.”

Chantal Gielen en Angelique Wilms van de werkgroep Actuele Dorpsbelangen namen het op zich. “Al rijdend, lopend en fietsend hebben we iedere lantaarnpaal bekeken”, aldus Gielen. “In verschillende informatieavonden konden inwoners hun mening geven over ons plan. Iedere keer werd dit verfijnd.” Wilms: “Om een voorbeeld te noemen: wij wilden lichten verwijderen bij een voetpad waarvan we dachten dat het niet veel werd gebruikt. Dat hadden wij mis. Nu is die situatie gelaten zoals die was. We hebben alle mogelijkheden die het nieuwe beleid ons bood ook echt gebruikt, in goed overleg met de gemeente.” “Wij zijn vooral trots op de ‘flora en fauna-verlichting’ in het bos aan de Moostdijk én op de verlichting langs het fietspad naar Liessel”, vervolgt Wilms. “Op beide plaatsen was voorheen helemaal geen verlichting. Nu met de led-lampen is dat veiliger. De verlichting gaat ‘s nachts nergens uit, maar blijft gewoon of gedempt branden. In het buitengebied is het wel donkerder geworden, daar konden we niets aan veranderen, dat is het nieuwe beleid van de gemeente.”

Er zijn 113 palen verwijderd en 412 bleven staan. Van 80.000 naar 28.000 kilowattuur levert een besparing van 66% energie op.

Nobralux verzorgde de technische begeleiding, zoals armatuurkeuze, ontwerp en bestek.

duurzaam veilig
verder lezen

Intelligente straatverlichting op het haven- en industrieterrein Moerdijk

Havenbedrijf Moerdijk stapt over op intelligente verlichting om veiligheid en duurzaamheid te verbeteren.

Het havenbedrijf beheert en ontwikkelt de haven van Moerdijk, de vierde zeehaven van Nederland. De grote uitdaging voor havens wereldwijd is het verbeteren van duurzaamheid en het verlagen van de operationele kosten. Omdat een groot deel van de energie wordt gebruikt voor verwarming en openbare verlichting, moeten de havens toe naar een nieuwe manier om de openbare ruimte te verlichten.

Inmiddels heeft Havenbedrijf Moerdijk intelligente straatverlichting ontdekt als de oplossing voor hun industriegebied dat ruim 2600 hectare beslaat. Op een deel van dit terrein wordt nu de buitenverlichting automatisch aangepast aan de aanwezigheid van mensen, dankzij de intelligente licht-controllers met sensoren. Door de energiebesparing verbetert de duurzaamheid van de haven, terwijl de veiligheid en het comfort op het terrein toenemen.

Bas van de Bosch, projectmanager namens Havenbedrijf Moerdijk, licht toe: “De combinatie van de nieuwe led-verlichting en het dynamisch dimmen op afstand is een optimale investering, omdat het ons helpt energie te besparen en tegelijkertijd de veiligheid in de openbare ruimte te verbeteren.” Na de succesvolle pilot, heeft Moerdijk besloten om meer dan 1.000 straatlantaarns in het industriegebied intelligent te maken.

Henk Schakenraad, programmamanager infrastructuur en beheer bij Havenbedrijf Moerdijk, geeft aan: “Duurzaamheid heeft prioriteit, omdat we de balans tussen People, Planet en Profit willen versterken. We streven ernaar meer energie te besparen en onze dagelijkse werkzaamheden te optimaliseren. Ons doel is een energieneutraal haven- en industrieterrein Moerdijk in 2030. De realisatie van intelligente straatverlichting is een belangrijke stap hiernaartoe.”

Voor dit project heeft TVILIGHT haar toonaangevende straatverlichtingssysteem voor fase 1 opgeleverd, dat bestaat uit draadloze verlichtingsbesturingssystemen, bewegingssensoren en managementsoftware. Dynniq was verantwoordelijk voor het projectmanagement en de oplevering, inclusief het inregelen van de lichtscenario’s, die per locatie zijn afgestemd op de specifieke behoeften.

Nobralux heeft vooraf de wensen van het havenbedrijf vertaald in een Programma van Eisen, het ontwerp gemaakt en vertaalde dit in een bestek dat vervolgens werd aanbesteed. Tijdens de realisatiefase werd toegezien op de uitvoering conform de eisen van het havenbedrijf. Momenteel loopt de voorbereiding voor fase 2 die dit jaar wordt uitgevoerd.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

duurzaam efficiënt veilig
verder lezen

Zeeland mooi en zuinig

Zeeland, een dorp in de gemeente Landerd, is gestart met het plaatsen van LED verlichting. De verlichting is mooi (volgens de bewoners) en ook nog eens flink zuiniger.

Door te kiezen voor LED verlichting behaalt de gemeente een energiebesparing van circa 40%. De mooie vormgeving van de masten en armaturen zorgt voor een aantrekkelijke buitenruimte, zowel overdag als ‘s nachts. De gemeente en de bewoners zijn zeer tevreden over de kwaliteit en het design van de geplaatste verlichting.

Voor het vervangen van de conventionele kegelarmaturen heeft de gemeente Landerd gekozen voor het Zela armatuur. De Zela combineert prestaties, visueel comfort en esthetiek en creëert een warme sfeer.

Nieuwe woonwijken worden uitgerust met de Axia, welke ook standaard wordt toegepast in het buitengebied. De Axia is in Zeeland geplaatst op kromme masten voor een bijzonder design en een sfeervolle omgeving.

Voor de keuze van deze Schréder-armaturen heeft Nobralux de gemeente van de nodige adviezen voorzien.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij Iwan van Boxtel.

duurzaam mooi
verder lezen

TATA Steel duurzamer en minder lichtvervuiling

TATA Steel IJmuiden heeft een duurzaamheidsbeleid, gericht op verlichting. Het gaat daarbij enerzijds om het terugdringen van het energieverbruik en anderzijds om de lichtvervuiling tegen te gaan.

Gaandeweg is steeds meer verlichting geplaatst, omwille van de veiligheid. Tegenwoordig wil men veel bewuster met verlichting omgaan. Zonder uiteraard dat de veiligheid in het geding komt.

Om de (technische) medewerkers te helpen de doelstellingen te behalen werd de hulp van Nobralux ingeschakeld. Knelpunten en oplossingsrichtingen werden in kaart gebracht.

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst (circa 100 medewerkers) werd men bijgepraat over zaken als het toepassen van ledverlichting, het op de juiste wijze aanbrengen en richten van werkplekverlichting en het schakelbaar maken van de verlichting. Naast de noodzakelijke lichttheorie werden de nodige praktische tips gegeven.

De instructie werd namens Nobralux verzorgd door Menno van Noort.

duurzaam veilig
verder lezen

Een mooie openbare ruimte

Nobralux zorgt voor een betere openbare ruimte: veiliger, duurzamer, efficiënter en mooier. Dat mooier maken zijn vaak de ‘krenten uit de pap’ ofwel ‘de kersen op de taart’. Een creatief proces dat verder gaat dan alleen de verlichting. Het bijgesloten voorbeeld geeft een beeld hoe zo’n ontwerpproces in beeld wordt gebracht. Onze collega Ronald Gijzel kan u nog veel meer hierover vertellen.

mooi
verder lezen

Vervolg verduurzaming areaal gemeente Haarlem

In 2016 zijn er in de gemeente Haarlem bijna 4500 conventionele armaturen vervangen door energie zuinige led armaturen in de wijken Schalkwijk, Zuid-West en Noord. In 2017 worden er weer 3.000 armaturen vervangen en in 2018 nogmaals 3.000. Nobralux heeft dit grote project voorbereid, de aanbesteding gedaan en verzorgt het projectmanagement. In dit project werken we samen met de netbeheerder Liander. Zij vervangen de oude onveilige aansluitblokken voor nieuwe veilige (dichte) blokken. Ook worden alle lichtmasten geaard waardoor de mast niet onder spanning kan komen te staan. Hiermee maken we de OVL installatie in de gemeente beter en veiliger.

duurzaam veilig
verder lezen

Energiebesparing van ruim 85% in Geertruidenberg

De aanstraalverlichting van het Fort Lunette (Geertruidenberg) is vervangen naar energiezuinige ledverlichting. Hiermee is een spectaculaire energiewinst behaald van ruim 85%.

Vier verouderde gasontladingslampen van 400 Watt zijn vervangen door drie led schijnwerpers van ieder 70 Watt.

De nieuwe lichtbronnen staan op dezelfde plaats als de oude. Met deze beperkte mogelijkheden, doordat het gebied dienst doet als waterkering, is toch een mooi resultaat behaald.

duurzaam
verder lezen

Monument Mariaheide schijnt weer volop

De verlichting van het monument Mariaheide 100 jaar was al enige tijd defect. De fabrikant van de ledverlichting was inmiddels failliet.

Het herstel is door de gemeente Veghel, in samenwerking met de kunstenaar, de Dorpsraad, IBX Projex, van Lieshout Specicon en Nobralux, opgepakt.

Het bleek een ingewikkeld proces, maar uiteindelijk is het toch weer gelukt en kan de verlichting de komende tijd weer volop schijnen.

duurzaam mooi
verder lezen

Literatuurstudie sociale veiligheid

Voor de provincie Limburg is een literatuurstudie naar sociale veiligheid op provinciale fietspaden uitgevoerd.

Hiermee is voor de provincie de bijdrage van openbare verlichting aan de sociale veiligheid en het sociale veiligheidsgevoel duidelijk geworden.

veilig

Woonkamer op straat in Ede

De gemeente Ede wilde graag een ‘woonkamer’ creëren om twee winkelgebieden aan elkaar te verbinden.

Er is gekozen voor duurzaam materiaal om een natuurlijke uitstraling te krijgen. Voetgangers kunnen zitten op de banken en fietsers kunnen hierin hun fiets parkeren.

De schemerlampverlichting zorgt voor het ‘woonkamer effect’.

duurzaam mooi

Huiskamer van Vught verbouwd

Het dorpshart van de gemeente Vught is flink op de schop gegaan. Het trotse resultaat: veiliger, aantrekkelijker en leefbaarder. Nobralux is, vanuit de rol als beheerder/adviseur van de gemeente, zeer nauw betrokken geweest, vanaf advies en ontwerp tot aan het fraaie eindresultaat.

VRI Dongen

In Dongen heeft Nobralux voor de vervanging van 2 verkeersregelinstallaties het bestek geschreven. Vervolgens is de aanbesteding begeleid (Nota van Inlichtingen en gunningsadvies). Tijdens de uitvoering heeft Nobralux de opleveringskeuringen (FAT en SAT) verzorgd.

veilig

Veilig Den Haag

Nobralux heeft de opdracht van de gemeente Den Haag ontvangen om de Installatieverantwoordelijkheid op te gaan zetten. Naast openbare verlichting spelen ook pollers, fonteinen, gemalen, tunneltechnische installaties en diverse voedingskasten een rol. Tijdens de implementatiefase zal Nobralux de gemeente begeleiden. Het einddoel is dat uiteindelijk iedereen zich bewust is van de risico’s en zijn/haar steentje bijdraagt aan een (elektrotechnisch) veilige openbare ruimte.

veilig
verder lezen

Veilige fietstunnel in Geertruidenberg

De bestaande armaturen in een fietserstunnel in Geertruidenberg zijn vervangen. De nieuwe verlichting is voorzien led, is slagvast, anti-graffiti en past in de bestaande inbouwbakken.

Hiermee is de veiligheid in het tunneltje verhoogd en wordt bovendien bespaard op energie (met dezelfde lichtkwaliteit) en op de onderhoudskosten.

duurzaam veilig

Duurzame verlichting in Vlaardingen

De Vulcaanweg, Deltaweg, Maassluissedijk, Westlandseweg en Mr. L.A. Kesperweg in Vlaardingen krijgen vanaf maandag 9 mei LED verlichting. De 265 armaturen besparen jaarlijks  85.000 kWh (kilowattuur). Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3000 kWh, dus dat is een erg grote besparing.

De gemeente Vlaardingen wil de komende jaren de openbare verlichting verduurzamen. De LED verlichting wordt ‘s nachts gedimd, zodat er meer energie bespaard wordt. Zodra openbare verlichting is afgeschreven wordt het vervangen door LED. De openbare verlichting in Vlaardingen beslaat circa 65% van het totale gemeentelijke energieverbruik.

duurzaam efficiënt
verder lezen

Duurzaam verlicht kunstwerk Bernheze

Het monument dat herinnert aan de samenvoeging tot de gemeente Bernheze (1995) is recent voorzien van nieuwe duurzame verlichting. De oude CDM-T verlichting veroorzaakte regelmatige storingen. Door de toepassing van led-schijnwerpers is het gelukt het oorspronkelijke lichtbeeld te behouden. Maar nu wel op een onderhoudsarme en energievriendelijke wijze.

duurzaam mooi

Licht versterkt identiteit van station Beilen

Een grijze massa van fabriekshallen en silo’s. Een op het eerste gezicht weinig inspirerende stationsomgeving, zou je denken. Hoe maak je daar een bijzonder lichtontwerp voor? Laat dat maar aan onze lichtontwerper Ronald Gijzel over. Hij laat het gebied op zich inwerken. En neemt de Friesland Campina Domo fabriek als een van de uitgangspunten voor zijn lichtontwerp. Het resultaat: een concept dat zowel qua lichtbeeld, vormgeving als materialisatie recht doet aan zijn omgeving.

Naast de conceptontwikkeling en het verlichtingsontwerp doet Nobralux voor de gemeente Midden Drenthe ook de uitvraag naar de aannemer en de directievoering. Zowel de kwaliteit van het concept, het proces als de uitvoering kunnen we hierdoor waarborgen.

efficiënt mooi
verder lezen

Gemeente Woudrichem stapt over op LED

Met een investering van bijna €650.000,- vervangt de gemeente de helft van de straatverlichting in de gemeente door energiezuinige lampen. Het gaat om ongeveer 1500 armaturen. Een groot deel van de investering kan volgens het voorstel aan de raad worden bekostigd uit de lagere energielasten en onderhoudskosten. Nobralux heeft samen met de gemeente gekeken naar de toename van het aantal klachten en storingen, de staat van het areaal en de ambitie om energie te besparen. Dat heeft geleid tot een voorstel aan de raad met daarin de diverse scenario’s. Het gemeente bestuur heeft gekozen om snel te gaan voldoen aan de landelijke doelstelling om in 2030 de helft minder energie te te gebruiken t.o.v. 2013.

verder lezen

Aansluiting A28 TT circuit in Assen

Onze specialist lichtontwerp Ronald Gijzel heeft voor de gemeente Assen een lichtvisie gemaakt met daarin een innovatieve verlichtingsoplossing.

De nieuwe aansluiting van het TT-circuit is voorzien van een volledige dynamisch uitgevoerde verlichting. Deze oplossing past bij de ambitie van Assen als Sensor City.

Haarlem naar led

De gemeente Haarlem wil naar een duurzame en energiezuinige openbare verlichting. Om dit te realiseren is de keuze gemaakt om de openbare verlichting gefaseerd te vervangen voor led-verlichting. In 2014 zijn, verspreid over Haarlem, reeds 1400 armaturen vervangen. In 2015 en 2016 staan er nog eens 3000 armaturen op de planning om vervangen te worden.

Nobralux vervult in opdracht van de gemeente de regierol en zal het traject van A tot Z begeleiden. Naast een maximum resultaat voor elk gebied wordt gezorgd voor een minimum aan overlast voor de Haarlemmers.

verder lezen

Opening fietspad Aalburg

Het oude fietspad tussen Eethen en Drongelen was levensgevaarlijk geworden doordat er grote kuilen inzaten en scheuren in de lengterichting. In de wintermaanden was het helemaal gevaarlijk omdat er geen verlichting langs de weg en fietspad waren.

Samen met de gemeente is een ontwerp gemaakt voor een veilige en duurzame oplossing. Met de armaturen van Innolumis is het pad nu veilig en mooi verlicht. De regelmatige gebruikers van het fietspad zijn enthousiast.

verder lezen

Hart van Gennep

In het centrum van Gennep staan veel nostalgische antieke lichtmasten. De ontsluitingswegen en een ontmoetingsplein die leiden naar het centrum van Gennep zijn opnieuw ingericht qua riolering, straatwerk, wegmeubilair en verlichting.

Bij het ontwerp van het “Hart van Gennep” was het de uitdaging mbt verlichting om aan te sluiten op het centrum en tevens led-verlichting en duurzaamheid toe te passen. Dat is mooi gelukt.

verder lezen

Verlichten met behulp van bewoners

Nobralux heeft in opdracht van projectontwikkelaar Maessen Projectontwikkeling BV een verlichtingsplan opgesteld langs een fietspad op bedrijventerrein De Blakt in Venray

Het solitaire fietspad is nu gelijkmatig verlicht, h.o.h. afstand mast is ca. 31 m, en voldoet aan de verlichtingsrichtlijnen van de ROVL-2011.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wij komen graag bij u langs om te sparren over uw vraagstukken, technische mogelijkheden en ontwikkelingen in de markt. U kunt contact opnemen met onze collega Jeanine van Minderhout.

 

commercie@nobralux.nl

06-53 69 37 23