Intelligente straatverlichting op het haven- en industrieterrein Moerdijk

Havenbedrijf Moerdijk stapt over op intelligente verlichting om veiligheid en duurzaamheid te verbeteren.

Het havenbedrijf beheert en ontwikkelt de haven van Moerdijk, de vierde zeehaven van Nederland. De grote uitdaging voor havens wereldwijd is het verbeteren van duurzaamheid en het verlagen van de operationele kosten. Omdat een groot deel van de energie wordt gebruikt voor verwarming en openbare verlichting, moeten de havens toe naar een nieuwe manier om de openbare ruimte te verlichten.

Inmiddels heeft Havenbedrijf Moerdijk intelligente straatverlichting ontdekt als de oplossing voor hun industriegebied dat ruim 2600 hectare beslaat. Op een deel van dit terrein wordt nu de buitenverlichting automatisch aangepast aan de aanwezigheid van mensen, dankzij de intelligente licht-controllers met sensoren. Door de energiebesparing verbetert de duurzaamheid van de haven, terwijl de veiligheid en het comfort op het terrein toenemen.

Bas van de Bosch, projectmanager namens Havenbedrijf Moerdijk, licht toe: “De combinatie van de nieuwe led-verlichting en het dynamisch dimmen op afstand is een optimale investering, omdat het ons helpt energie te besparen en tegelijkertijd de veiligheid in de openbare ruimte te verbeteren.” Na de succesvolle pilot, heeft Moerdijk besloten om meer dan 1.000 straatlantaarns in het industriegebied intelligent te maken.

Henk Schakenraad, programmamanager infrastructuur en beheer bij Havenbedrijf Moerdijk, geeft aan: “Duurzaamheid heeft prioriteit, omdat we de balans tussen People, Planet en Profit willen versterken. We streven ernaar meer energie te besparen en onze dagelijkse werkzaamheden te optimaliseren. Ons doel is een energieneutraal haven- en industrieterrein Moerdijk in 2030. De realisatie van intelligente straatverlichting is een belangrijke stap hiernaartoe.”

Voor dit project heeft TVILIGHT haar toonaangevende straatverlichtingssysteem voor fase 1 opgeleverd, dat bestaat uit draadloze verlichtingsbesturingssystemen, bewegingssensoren en managementsoftware. Dynniq was verantwoordelijk voor het projectmanagement en de oplevering, inclusief het inregelen van de lichtscenario’s, die per locatie zijn afgestemd op de specifieke behoeften.

Nobralux heeft vooraf de wensen van het havenbedrijf vertaald in een Programma van Eisen, het ontwerp gemaakt en vertaalde dit in een bestek dat vervolgens werd aanbesteed. Tijdens de realisatiefase werd toegezien op de uitvoering conform de eisen van het havenbedrijf. Momenteel loopt de voorbereiding voor fase 2 die dit jaar wordt uitgevoerd.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.