Gemeente Eersel vervangt haar straatverlichting

De gemeente Eersel vervangt dit jaar meer dan 25% van haar straatverlichting. De oude oranjekleurige SOX verlichting wordt vervangen door witte LED verlichting.

Het gebruik van LED straatverlichting is al enkele jaren in opmars. Het lagere energiegebruik en de lange levensduur van de lampen is voor veel gemeenten een reden om over te stappen. Daarnaast zorgt de witte lichtkleur voor een betere zichtbaarheid.

Nog niet alle SOX verlichting wordt vervangen. Op plaatsen waar binnen 10 tot 15 jaar een herinrichting wordt verwacht, waarbij de straatverlichting moet voldoen aan het Beeldkwaliteitsplan, blijven de SOX lantaarnpalen nog staan. De gemeente vindt het niet duurzaam deze verlichting te vervangen met de wetenschap dat ze over 10 jaar wederom vervangen moeten worden.

Naast een lager energieverbruik en lagere onderhoudskosten kent LED verlichting meer voordelen. Het toepassen van LED verlichting is duurzaam. Niet alleen omdat het energiegebruik wordt verlaagd, ook omdat er minder uitval van lampen is. Dat scheelt CO2 uitstoot voor de ritjes van de onderhoudsdienst.

Door het aanbrengen van de LED verlichting verandert het straatbeeld. Dit zal even wennen zijn. Het oude vertrouwde oranje licht veranderd in wit licht. Het witte licht vergroot echter de zichtbaarheid van personen en obstakels op straat en kleuren zijn beter waarneembaar. Daarnaast zijn de lichtbundels scherper, zodat er minder strooilicht is en alleen die plaatsen worden verlicht die verlicht moeten worden. Dit vermindert de lichtvervuiling, wat goed is voor de flora en fauna.

Waar nu een oranje lamp na 23:00 uur wordt uitgeschakeld, blijft straks ’s nachts de verlichting branden. De straat blijft daardoor beter verlicht. Wel worden alle LED lampen na 23:00 uur gedimd. Na 23:00 uur is er weinig verkeer op straat, zodat minder verlichting nodig is. Dit dimmen gebeurt nu ook al op veel plaatsen in de gemeente.

De meeste lichtmasten worden niet vervangen. Hiervoor is de conditie van alle lichtmasten in de gebieden met SOX verlichting beoordeeld.

Collega Iwan van Boxtel zorgde voor de voorbereiding en zal straks toezien op een tijdige en correcte realisatie door de aannemer