Plein Vlijmen: mooi en duurzaam (fase 1 gereed)

In Vlijmen wordt het centrale plein voorzien van een nieuwe inrichting. Inmiddels is de eerste fase gereed. Ronald Gijzel van Nobralux heeft het verlichtingsproject van A tot Z begeleid. Op de foto alvast een voorproefje van het resultaat.

Wordt vervolgd…

Minder en zuinigere straatverlichting in Neerkant

Met de opening van het goed verlichte fietspad tussen Neerkant en Liessel is een twee jaar durend project afgesloten. Een project waarin Neerkant zelf aan de slag ging met de straatverlichting. Het levert een besparing van 66% op het energiegebruik.

Tijdens een raadsvergadering in 2015 stond het verlichtingsbeleid voor heel de gemeente Deurne op de agenda. De bedoeling is om de openbare straatverlichting te minderen (met name in het buitengebied) en de overige lampen te vervangen door led-verlichting die duurzaam en energiezuinig is. Ad Cosijn, voorzitter van Leefbaar en Vitaal Neerkant (LVN), opperde om met vrijwilligers zelf een verlichtingsplan te maken voor Neerkant.
Cosijn: “Zelf het voortouw nemen heeft veel voordelen. We konden zelf aangeven waar een lantaarnpaal weg kon of één extra geplaatst zou moeten worden.”

Chantal Gielen en Angelique Wilms van de werkgroep Actuele Dorpsbelangen namen het op zich. “Al rijdend, lopend en fietsend hebben we iedere lantaarnpaal bekeken”, aldus Gielen. “In verschillende informatieavonden konden inwoners hun mening geven over ons plan. Iedere keer werd dit verfijnd.” Wilms: “Om een voorbeeld te noemen: wij wilden lichten verwijderen bij een voetpad waarvan we dachten dat het niet veel werd gebruikt. Dat hadden wij mis. Nu is die situatie gelaten zoals die was. We hebben alle mogelijkheden die het nieuwe beleid ons bood ook echt gebruikt, in goed overleg met de gemeente.” “Wij zijn vooral trots op de ‘flora en fauna-verlichting’ in het bos aan de Moostdijk én op de verlichting langs het fietspad naar Liessel”, vervolgt Wilms. “Op beide plaatsen was voorheen helemaal geen verlichting. Nu met de led-lampen is dat veiliger. De verlichting gaat ’s nachts nergens uit, maar blijft gewoon of gedempt branden. In het buitengebied is het wel donkerder geworden, daar konden we niets aan veranderen, dat is het nieuwe beleid van de gemeente.”

Er zijn 113 palen verwijderd en 412 bleven staan. Van 80.000 naar 28.000 kilowattuur levert een besparing van 66% energie op.

Nobralux verzorgde de technische begeleiding, zoals armatuurkeuze, ontwerp en bestek.

verder lezen

Intelligente straatverlichting op het haven- en industrieterrein Moerdijk

Havenbedrijf Moerdijk stapt over op intelligente verlichting om veiligheid en duurzaamheid te verbeteren.

Het havenbedrijf beheert en ontwikkelt de haven van Moerdijk, de vierde zeehaven van Nederland. De grote uitdaging voor havens wereldwijd is het verbeteren van duurzaamheid en het verlagen van de operationele kosten. Omdat een groot deel van de energie wordt gebruikt voor verwarming en openbare verlichting, moeten de havens toe naar een nieuwe manier om de openbare ruimte te verlichten.

Inmiddels heeft Havenbedrijf Moerdijk intelligente straatverlichting ontdekt als de oplossing voor hun industriegebied dat ruim 2600 hectare beslaat. Op een deel van dit terrein wordt nu de buitenverlichting automatisch aangepast aan de aanwezigheid van mensen, dankzij de intelligente licht-controllers met sensoren. Door de energiebesparing verbetert de duurzaamheid van de haven, terwijl de veiligheid en het comfort op het terrein toenemen.

Bas van de Bosch, projectmanager namens Havenbedrijf Moerdijk, licht toe: “De combinatie van de nieuwe led-verlichting en het dynamisch dimmen op afstand is een optimale investering, omdat het ons helpt energie te besparen en tegelijkertijd de veiligheid in de openbare ruimte te verbeteren.” Na de succesvolle pilot, heeft Moerdijk besloten om meer dan 1.000 straatlantaarns in het industriegebied intelligent te maken.

Henk Schakenraad, programmamanager infrastructuur en beheer bij Havenbedrijf Moerdijk, geeft aan: “Duurzaamheid heeft prioriteit, omdat we de balans tussen People, Planet en Profit willen versterken. We streven ernaar meer energie te besparen en onze dagelijkse werkzaamheden te optimaliseren. Ons doel is een energieneutraal haven- en industrieterrein Moerdijk in 2030. De realisatie van intelligente straatverlichting is een belangrijke stap hiernaartoe.”

Voor dit project heeft TVILIGHT haar toonaangevende straatverlichtingssysteem voor fase 1 opgeleverd, dat bestaat uit draadloze verlichtingsbesturingssystemen, bewegingssensoren en managementsoftware. Dynniq was verantwoordelijk voor het projectmanagement en de oplevering, inclusief het inregelen van de lichtscenario’s, die per locatie zijn afgestemd op de specifieke behoeften.

Nobralux heeft vooraf de wensen van het havenbedrijf vertaald in een Programma van Eisen, het ontwerp gemaakt en vertaalde dit in een bestek dat vervolgens werd aanbesteed. Tijdens de realisatiefase werd toegezien op de uitvoering conform de eisen van het havenbedrijf. Momenteel loopt de voorbereiding voor fase 2 die dit jaar wordt uitgevoerd.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij Thom Vermeulen.

verder lezen

Zeeland mooi en zuinig

Zeeland, een dorp in de gemeente Landerd, is gestart met het plaatsen van LED verlichting. De verlichting is mooi (volgens de bewoners) en ook nog eens flink zuiniger.

Door te kiezen voor LED verlichting behaalt de gemeente een energiebesparing van circa 40%. De mooie vormgeving van de masten en armaturen zorgt voor een aantrekkelijke buitenruimte, zowel overdag als ’s nachts. De gemeente en de bewoners zijn zeer tevreden over de kwaliteit en het design van de geplaatste verlichting.

Voor het vervangen van de conventionele kegelarmaturen heeft de gemeente Landerd gekozen voor het Zela armatuur. De Zela combineert prestaties, visueel comfort en esthetiek en creëert een warme sfeer.

Nieuwe woonwijken worden uitgerust met de Axia, welke ook standaard wordt toegepast in het buitengebied. De Axia is in Zeeland geplaatst op kromme masten voor een bijzonder design en een sfeervolle omgeving.

Voor de keuze van deze Schréder-armaturen heeft Nobralux de gemeente van de nodige adviezen voorzien.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij Iwan van Boxtel.

verder lezen

TATA Steel duurzamer en minder lichtvervuiling

TATA Steel IJmuiden heeft een duurzaamheidsbeleid, gericht op verlichting. Het gaat daarbij enerzijds om het terugdringen van het energieverbruik en anderzijds om de lichtvervuiling tegen te gaan.

Gaandeweg is steeds meer verlichting geplaatst, omwille van de veiligheid. Tegenwoordig wil men veel bewuster met verlichting omgaan. Zonder uiteraard dat de veiligheid in het geding komt.

Om de (technische) medewerkers te helpen de doelstellingen te behalen werd de hulp van Nobralux ingeschakeld. Knelpunten en oplossingsrichtingen werden in kaart gebracht.

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst (circa 100 medewerkers) werd men bijgepraat over zaken als het toepassen van ledverlichting, het op de juiste wijze aanbrengen en richten van werkplekverlichting en het schakelbaar maken van de verlichting. Naast de noodzakelijke lichttheorie werden de nodige praktische tips gegeven.

De instructie werd namens Nobralux verzorgd door Menno van Noort.

verder lezen

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wij komen graag bij u langs om te sparren over uw vraagstukken, technische mogelijkheden en ontwikkelingen in de markt. U kunt contact opnemen met onze collega Menno van Noort.

Menno van Noort
menno.vannoort@nobralux.nl

06-25 01 57 52