TATA Steel duurzamer en minder lichtvervuiling

TATA Steel IJmuiden heeft een duurzaamheidsbeleid, gericht op verlichting. Het gaat daarbij enerzijds om het terugdringen van het energieverbruik en anderzijds om de lichtvervuiling tegen te gaan.

Gaandeweg is steeds meer verlichting geplaatst, omwille van de veiligheid. Tegenwoordig wil men veel bewuster met verlichting omgaan. Zonder uiteraard dat de veiligheid in het geding komt.

Om de (technische) medewerkers te helpen de doelstellingen te behalen werd de hulp van Nobralux ingeschakeld. Knelpunten en oplossingsrichtingen werden in kaart gebracht.

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst (circa 100 medewerkers) werd men bijgepraat over zaken als het toepassen van ledverlichting, het op de juiste wijze aanbrengen en richten van werkplekverlichting en het schakelbaar maken van de verlichting. Naast de noodzakelijke lichttheorie werden de nodige praktische tips gegeven.

De instructie werd namens Nobralux verzorgd door Menno van Noort.

verder lezen

Een mooie openbare ruimte

Nobralux zorgt voor een betere openbare ruimte: veiliger, duurzamer, efficiënter en mooier. Dat mooier maken zijn vaak de ‘krenten uit de pap’ ofwel ‘de kersen op de taart’. Een creatief proces dat verder gaat dan alleen de verlichting. Het bijgesloten voorbeeld geeft een beeld hoe zo’n ontwerpproces in beeld wordt gebracht. Onze collega Ronald Gijzel kan u nog veel meer hierover vertellen.

verder lezen

Vervolg verduurzaming areaal gemeente Haarlem

In 2016 zijn er in de gemeente Haarlem bijna 4500 conventionele armaturen vervangen door energie zuinige led armaturen in de wijken Schalkwijk, Zuid-West en Noord. In 2017 worden er weer 3.000 armaturen vervangen en in 2018 nogmaals 3.000. Nobralux heeft dit grote project voorbereid, de aanbesteding gedaan en verzorgt het projectmanagement. In dit project werken we samen met de netbeheerder Liander. Zij vervangen de oude onveilige aansluitblokken voor nieuwe veilige (dichte) blokken. Ook worden alle lichtmasten geaard waardoor de mast niet onder spanning kan komen te staan. Heijmans zorgt voor de aardingsvoorziening en Liander voor de aansluiting van de aarde. Hiermee maken we de OVL installatie in de gemeente beter en veiliger.

verder lezen

Energiebesparing van ruim 85% in Geertruidenberg

De aanstraalverlichting van het Fort Lunette (Geertruidenberg) is vervangen naar energiezuinige ledverlichting. Hiermee is een spectaculaire energiewinst behaald van ruim 85%.

Vier verouderde gasontladingslampen van 400 Watt zijn vervangen door drie led schijnwerpers van ieder 70 Watt.

De nieuwe lichtbronnen staan op dezelfde plaats als de oude. Met deze beperkte mogelijkheden, doordat het gebied dienst doet als waterkering, is toch een mooi resultaat behaald.

Monument Mariaheide schijnt weer volop

De verlichting van het monument Mariaheide 100 jaar was al enige tijd defect. De fabrikant van de ledverlichting was inmiddels failliet.

Het herstel is door de gemeente Veghel, in samenwerking met de kunstenaar, de Dorpsraad, IBX Projex, van Lieshout Specicon en Nobralux, opgepakt.

Het bleek een ingewikkeld proces, maar uiteindelijk is het toch weer gelukt en kan de verlichting de komende tijd weer volop schijnen.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wij komen graag bij u langs om te sparren over uw vraagstukken, technische mogelijkheden en ontwikkelingen in de markt. U kunt contact opnemen met onze collega Menno van Noort.

Menno van Noort
menno.vannoort@nobralux.nl

06-25 01 57 52